Ympäristövastuu

Ympäristövastuu

Ympäristövastuu on Tunturihotelli Iso-Syötteelle kunnia-asia. Hotelli sijaitsee tunturin huipulla, kauniin luonnon ympäröimänä. Tätä näkymää haluamme myös vaalia, joten kiinnitämme hotellin toiminnassa erityistä huomiota ympäristö- ja energia-asioihin.

Tunturihotelli Iso-Syötteellä on Green Key -sertifikaatti sekä Green DQS -sertifikaatti, jotka kertovat meidän olevan sitoutuneita tekemään enemmän työtä ympäristön eteen kuin laki tai määräykset edellyttävät. Sertifikaatin saaneessa yrityksessä kiinnitetään huomiota muun muassa energiankulutukseen, veden käyttöön, kierrätykseen sekä palveluiden ekologisuuteen.

Uuden hotellin myötä halusimme parantaa ekologisuutta entisestään panostamalla ympäristöystävällisyyttä tukevaan tekniikkaan. Hotellissa on moderni ja energiatehokas IV-tekniikka. Myös keittiölaitteet vastaavat nykypäivän energiavaatimuksia.

Meillä on oma, uusiutuvalla energialla toimiva lämpövoimala. Lähialueelta tulevalla puuhakkeella lämmitetään koko hotellikiinteistö ja muun muassa sviittien ulkoporeammeet. Lämmitys tapahtuu suljetulla vedenkiertojärjestelmällä, jota ohjataan energiatehokkaasti automatiikalla.

Ympäristövastuu näkyy Tunturihotelli Iso-Syötteen arjessa monellakin tavalla. Seuraamme esimerkiksi aktiivisesti sähkön- ja vedenkulutusta ja olemme tehneet toimenpiteitä kulutuksen pienentämiseksi. Valaistuksen osalta Tunturihotelli Iso-Syötteellä on käytössä tehokkaat mutta ympäristöystävälliset led-valot, joita ohjataan automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että valot ovat päällä vain silloin, kun niitä todella tarvitaan.

Tunturihotelli Iso-Syötteellä on investoitu aurinkosähköön ja sähköautoiluun. Näillä toimilla haluamme tarjota ekologista matkustamista arvostaville loistavan lomakohteen.

Hotelli Iso-Syötteen käyttämä vesi on paikallista ja puhdasta lähdevettä. Välttääksemme turhaa vedenkäyttöä, hotellimme hanoihin on asennettu vettä säästävät hanaratkaisut, ja kannustamme asiakkaitamme kiinnittämään huomiota pyyhkeiden vaihtoväliin.

Teknisten toimenpiteiden ohella olemme kiinnittäneet huomiota arjen pieniin, mutta merkityksellisiin tekoihin. Haluamme panostaa ahkeraan kierrättämiseen, joten esimerkiksi lasi, pahvi ja paperi lajitellaan uudessa hotellissa asiaankuuluvasti, samoin pullot, tölkit ja paristot. Toistaiseksi alueellamme ei kerätä muovijätettä.

Kaikki moottorikelkat ovat uusia ja hyödyntävät modernia nelitahtitekniikkaa, mikä tarkoittaa aiempaa pienempää kulutusta ja pienempiä päästöjä.

Kierrätysohjeemme majoittujille

Ravintola Hilltop

Ravintola Hilltop pyrkii vähentämään ruokahävikkiä usein eri keinoin.

Ravintolan aamiaisella on käytössä asiakkailta jääneen ruokahävikin punnitseminen päivittäin. Päivittäisen hävikin määrä henkilöä kohden ilmoitetaan seuraavana aamuna aamiaiselle saavuttaessa. Samassa kiitetään asiakkaita yhteistyöstä hävikin pienentämisen edistämisestä.

Buffet aamiaisella on myös kyltti, jossa muistutetaan asiakasta ottamaan kerrallaan vain sen mitä jaksaa syödä. Sama muistutus on käytössä myös päivällispöydän yhteydessä.

Sekä aamiaisella että päivällisellä ruokien esillelaitossa on kiinnitetty ja kiinnitetään huomioita astioiden kokoon ja astioita täytetään ja vaihdetaan useammin. Tällä pyritään minimoimaan buffet-ruokailusta syntyvää jäännöshävikkiä.

Lisäksi buffet-ruokailusta jääviä elintarvikkeita sekä ruokatuotteita pyritään uusiokäyttämään tehokkaan oikeaoppisen jäähdytyksen ja säilytyksen avulla.

A la carte -listan suunnittelussa pyritään valitsemaan raaka-aineet niin, että raaka-aineiden käsittelyssä syntyy mahdollisimman vähän ylijäämää. Esimerkiksi lihat valitaan niin, että niistä leikatessa jää mahdollisimman vähän ylimääräistä ns. asiakkaalle annokseen kelpaamattomia osia.

Ruoan valmistuksessa pyritään tehokkaasti hyödyntämään koko raaka-aine. Elintarvikkeet pyritään valitsemaan niin, että raaka-aineet on mahdollista käyttää mahdollisimman tehokkaasti niin että hävikkiä tai jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Ravintolassa käytetään kohtalaisesti tuoreita vihanneksia ja kasviksia esimerkiksi pikkelöitynä, jolloin niiden säilyvyys pitenee, ja raaka-ainetta voidaan käyttää pidempään ja näin ollen välttää hävikkiä. Ravintolan käyttämät burgerpihvit valmistetaan muutaman annoksen sisältäviin vakuumipusseihin ja pakastetaan, jolloin raaka-aineen säilyvyys pidentyy. Ravintolan keittiössä käytetään muutoinkin paljon pakastamista elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiskeinona.

Ravintolassa lisäksi on siirrytty käyttämään ja pyritään yhä enemmän valmistamaan mahdollisimman monipuolisesti kuivattuja hedelmiä drinkkien koristeena. Tällä saadaan hedelmien säilyvyys huomattavasti pidemmäksi ja hedelmien pilaantumisesta johtuva hävikki pienemmäksi.

Ruoan säilytyksessä pyritään kullekin ruoalle sopivaan säilytyslämpötilaan, jotta elintarvikkeiden säilyvyys olisi mahdollisimman hyvä. Myös uusien elintarvikkeiden toimituksen saapuessa elintarvikkeiden kunto tarkistetaan ja uusimmat elintarvikkeet sijoitetaan vanhempien taakse niin että elintarvikkeiden kierto pysyy oikeaoppisena, aina vanhimmasta uusimpaan. Työvuorolistat suunnitellaan niin, että joku keittiön henkilökunnasta on aina vastaanottamassa saapuvia elintarvikekuljetuksia.

Elintarvikkeiden tehokkaaseen kiertoon ja hävikin vähentämiseen pyritään myös kylmiöiden sekä varastojen hyvän järjestyksen ylläpidolla, jolloin myös tilausten tekeminen on helpompaa ja tehokkaampaa. Tilausten tehokkuudella pyritään välttämään turhien ja ylimääräisten tuotteiden tilaamista, mikä puolestaan vähentää hävikin syntymistä.

Elintarvikkeet toimitetaan ravintolaan tukkurien toimesta. Tukkurit huolehtivat elintarvikkeiden oikeista kuljetuslämpötiloista sekä elintarvikkeiden oikeaoppisesta käsittelystä. Ravintolassamme tavaran vastaanottaja tarkistaa saapuneet tuotteet ja mahdollisista poikkeuksista reklamoidaan heti suoraan tukkureille.

RAVINTOLAN PÄIVITTÄISESSÄ KÄYTÖSSÄ OLEVAT LÄHI-, LUOMU- JA REILUNKAUPANTUOTTEET

LIHA, KALA

 • Kirjolohi, Kuusamon Kala  –  Lähituote
 • Siika, Kuusamon Kala  –  Lähituote

Poronliha on paikallista lähiruokaa, joten jos haluat suosia kotimaista, valitsethan listalta poroa.
Käyttäisimme mielellämme kotimaista naudan- ja porsaanlihaa, mutta kotimaisesta hyvästä tuotannosta ei valitettavasti riitä lihaa kattamaan ravintoloiden tarpeita. Naudan- ja porsaanliha, jota ostamme, on kasvanut optimaalisissa kasvuolosuhteissa lämpimissä maissa. Ilmasto, aurinko, vesi ja ruoho tekevät karjasta myös edullisempaa kasvattaa. Karjalle ei anneta hormoneja eikä antibiootteja. Pitkä historia karjankasvatuksessa takaa myös sen, että lihaa riiputetaan pitkiä aikoja (jopa kuukausia), mistä seuraa hyvälaatuinen ja tasalaatuinen liha, kun taas kotimaista lihaa laitetaan suoraan teuraalta pöytään jolloin liha on sitkeää.

Hiilijalanjälki tuontirahdilla vastaa kutakuinkin 200 km rekalla ajamista, sillä konttilaivaan menee 10-20 tuhatta konttia. Lisäksi Suomessa karja kasvatetaan pihatoissa, joihin joudutaan tuomaan rehua, ja lämmitykseen kuluu valtavasti energiaa ja rahaa.

MAITOTUOTTEET

 • Savujuusto, Kuusamon juusto  –  Lähituote

KASVIVALMISTEET

 • Happy Coco kookosjugurttivalmiste  –  Luomu
 • Naturli Vegaaninen levite  –  Luomu

MARJAT

 • Hilla, paikallisten ihmisten poimimia  –  Lähituote
 • Biokia Mustikkajauhe  –  Luomu
 • Biokia Puolukkajauhe  –  Luomu
 • Biokia Kuivattu tyrni  –  Luomu

KASVIKSET, VIHANNEKSET, JUUREKSET

 • Korvasieni, paikallisten ihmisten poimimia, Syötteen Sieni ja yrtti  –  Lähituote
 • Urtekram Voipapu  –  Luomu
 • Urtekram Mustapapu  –  Luomu
 • Urtekram Valkoisia papuja  –  Luomu

VILJAT, JAUHOT

 • Urtekram Mantelijauho  –  Luomu
 • 4-viljan hiutale, Mylläri  –  Luomu

MAKEUTUSAINEET

 • Hunaja + tervahunaja, Arctic Honey, Oulunsalo  –  Lähituote

MUUT 

 • Vegaaninen sulkaa, Benjamissimo + iChoc  –  Luomu

RAVINTOLAN LÄHI-, LUOMU-, JA REILUNKAUPAN JUOMAT

KAHVI JA TEE

 • Paulig Cafe Mundo – Fairtrade, Luomu, Carbon neutral product
 • Nordqvist teet
  • Maustamaton vihreä luomutee – Luomu, Fairtrade
  • Viileä minttu- pussitee – Luomu, Fairtrade
  • Hellä Valkoinen tee & mustaherukka – Luomu, Fairtrade
  • Pirteä Vihreä tee inkivääri & sitrus – Luomu, Fairtrade
  • Kultaiset vuoret- pussitee – Fairtrade
  • Japan sencha- irtotee  –  Luomu
  • Wehreä vihreä- irtotee  –  Luomu
 • Forsman Tea Rooibos Veriappelsiini- irtotee  –  Luomu & Fairtrade

MEHU, VIRVOITUSJUOMA JA MAITO

 • Arla rasvaton maito – Luomu
 • Fazer Aito luomu kaurajuoma – Luomu

VIINIT

 • MARQUES DE CACERES VINO ECOLOGICO punaviini – Luomu
 • TENUTA MARSILIANA VERMENTINO valkoviini – Luomu
 • TENUTA MARSILIANA BIRILLO COSTA TOSCANA punaviini – Luomu
 • SCHÖNHELL RIESLING AUSLESE jälkiruokaviini – Luomu

OLUT

 • Lapin Kulta Pure, Gluteeniton Luomuolut – Luomu
 • Lapin Panimon pullo-oluet  –  Lähituote, Rovaniemi
 • Sonnisaaren pullo-oluet  –  Lähituote, Oulu

SIIDERI / LONG DRINK

 • Tornion Hilla Longdrink  –  Lähituote, Tornio

Ainutlaatuinen majoitus

Elämyksellistä majoitusta Suomen eteläisimmällä tunturilla.

Tunturin palvelut ja aktiviteetit

Tervetuloa kokemaan hotellimme ainutlaatuiset palvelut ja tunturiluonnon ihmeet.

Helppo saapua

Tunturihotelli Iso-Syöte sijaitsee Lapin etelärajoilla, Suomen eteläisimmän tunturin huipulla. Meille on helppo saapua niin autolla kuin Oulun, Kuusamon tai Rovaniemen lentokenttien kautta.

Näin pääset Oulusta Syötteelle yleisillä kulkuneuvoilla
Kuusamon ja Rovaniemen kentältä pääset Iso-Syötteelle taksilla tai vuokraamalla auton.